torstai, 16 toukokuu 2013 16:47

Heikki Riihiranta, Jääkiekkoleijona 78: "Suomella on mahdollisuudet maailmanmestaruuteen"

Kirjoittanut Jari Mether
Heikki Riihiranta (kesk.) MM-kisojen Hockey Gardenissa. Vasemmalla Kirsi Alm-Siira ja oikealla Hannu Kapanen. Heikki Riihiranta (kesk.) MM-kisojen Hockey Gardenissa. Vasemmalla Kirsi Alm-Siira ja oikealla Hannu Kapanen. Anu Laitila

Heikki Riihiranta, Hexi, aloitti jääkiekkoilijana hyökkääjänä, kunnes Helsingin IFK:n legendaariseksi pelaajavalmentajaksi tullut Carl Brewer siirsi Riihirannan puolustajaksi. Pelinumero vaihtui samalla, numero 18 jäi ja tilalle tuli 5, josta numerosta Hexi aina muistetaan.

- Olen näissä MM-kisoissa SM-liigan alumnien puolesta töissä. Työt sisältävät erilaisia esiintymisiä ja edustustilaisuuksia. Olen ollut paikalla aina, kun Suomi pelaa sekä muutamien muiden tärkeiden ottelujen aikana, Hexi kertoo.

Hexi seurasi myös torstain ensimmäisen puolivälieräottelun Venäjän ja USAn kesken. Venäjän pelistä hänellä on selkeä mielipide.

- Ei ole mitään järkeä siinä, että muutama pelaaja pelaa vain omaan pussiinsa, mikä heikentää muuta joukkuetta ja joukkuehenkeä. Tarkoitan Kovalchukia ja Radulovia. Tällaista ei minun aikanani koskaan tapahtunut, kuri oli aivan toista luokkaa. Osa pelaajistahan oli silloin armeijan palveluksessa, Riihiranta muistaa.

Alexander Ovetchkinin tulo joukkueeseen olisi voinut Hexin mielestä parantaa joukkuehenkeä ja Ovetchkin olisi saattanut saada Kovalchukin ja Radulovin pelaamaan joukkueelle.

- En tunne näiden pelaajien kemioita niin tarkkaan, mutta tällainen ajatus tulee mieleen.

Ovetchkinista sanotaan, että hän on todellinen joukkuepelaaja. Hän lienee perinyt sen jo äidinmaidossaan, sillä hänen äitinsä on koripallon kaksinkertainen olympiavoittaja ja isä jalkapalloilija, joukkuelajeja kumpikin.

Suomi Hexin silmin

Suomi pelasi runkosarjan voittaen viisi ottelua suoraan, yhden jatkoajalla ja hävisi yhden.

- Suomi on pelannut yhden todella hyvän pelin, se oli Venäjää vastaan. Ja tottahan se on, on vaikeampi latautua ns. heikompaa vastustajaa vastaan ja se sitten näkyy pelissä, Hexi toteaa.

Ja kokemusta Hexillä on näistäkin asioista. Hän pelasi urallaan neljissä MM-kisoissa ja kerran olympialaisissa. Suomessa hän pelasi pääsarjatasolla aina HIFK:ssa, jossa otteluja kertyi 393.

Yhdessä Veli-Pakka Ketolan kanssa Riihiranta oli ensimmäisiä suomalaisia ammattilaisia ja he pelasivat kolme kautta yhdessä Winnipeg Jetsissä.

- Vellun kanssa oltiin maajoukkueaikana kämppäkavereita ja Winnipegissä pelattiin yhdessä kaudet 1974-77 ja silloinkin asuimme hyvin lähellä toisiamme.

Kohti mitalipelejä

- Suomella on mahdollisuus maailmanmestariksi, mutta silloin jokaisen pelaajan ja joukkueen on onnistuttava täydellisesti. Tarvitaan luja keskittyminen ja tuurillakin on oma osuutensa. Kiekko voi pomppia monella tavalla, Hexi veikkaa.

- Suomen pelaajista Kontiola on ollut hyvä ja puolustajista Mäntylä on pelannut mallikkaasti. Hänellä on hyvä asenne ja hän liikuttaa kiekkoa hyvin.

Finaalivastustajaksi Hexi veikkaa Ruotsia.

Epilogi:
Tämän jutun kirjoittaja on ollut HIFK-fani jo 1970-luvun alusta ja nähnyt Hexin pelaavan lukuisia kertoja HIFK-paidassa. Hexi on myös kerran ampunut lyöntilaukauksen eli lämärin kirjoittajan nenänvarteen, johon ommeltiin kolme tikkiä. Siitä tapahtumasta ei jäänyt mikään kaivelemaan. Päinvastoin, se oli hyvä veto, vaikka maalin yli suuntautuikin.

 

 

 

Viimeksi muutettu torstai, 16 toukokuu 2013 17:10

Olet nyt

Lisää A-maajoukkueen uutisia