perjantai, 18 huhtikuu 2014 12:53

Kuusi komeaa karjaisua - Suomi nuiji Tanskan - Moberg naulasi "perusrannarilla"

Kirjoittanut Hanni Hopsu
Hanni Hopsu jututti Tanska-pelin jälkeen Sebastian Mobergin. Hanni Hopsu jututti Tanska-pelin jälkeen Sebastian Mobergin. Matti Nenonen

Suomi kohtasi MM-kisojen avausottelussaan Tanskan. Taivas löi tulta kuudesti, Mikko Rantasen renkaat liekehtivät hattutempun edestä, ja vain yhden ainokaisen kerran kiekko kaivettiin Suomen maalista; Pikkuleijonien voittolukemiksi kirjattiin siis 6-1. Tehot 1+1 merkkauttanut Sebastian Moberg antoi joukkueelleen hyvän arvosanan.

Suomen U18-maajoukkue kohtasi MM-avauksessaan Tanskan. Pikkuleijonat eivät kompastelleet altavastaajaa vastaan vaan nappasivat voiton kotiin selkein lukemin.
Jo siitä sekunnista lähtien, kun kiekko ensi kerran putosi jään pintaan, suomalaisista aisti tahdon ja varmuuden. Yliyrittämisestä eikä löysäilystä ollut tietoakaan. Jokainen jäälle astunut pikkuleijona pelasi uskaliaasti ja luovasti, mutta silti nöyrästi ja sitoutuneesti.

- Rohkeus on se meidän avainsana ja siihen pyritään läpi turnauksen. Jännityskään ei näyttänyt haittaavan, hyvin pelattiin! Sebastian Moberg jutteli ottelun jälkeen.

Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana Suomi takoi kolme osumaa, kun taas Kaapo Kähkönen värjötteli maalillaan, sillä Tanska sai kiekon toimitettua Kähköselle asti ainoastaan kahdesti.
Pikkuleijonien kisojen ensimmäisestä maalista vastasi joukkueen Kärppä-duo, kun Sebastian Aho viimeisteli akseliparinsa Antti Kalaputaan syötöstä.

Kahdesta seuraavasta osumasta vastasi Mikko Rantanen. Ensin turkulaishyökkääjä esitteli tennistaitojaan napautettuaan Jere Rouhiaisen laukauksen irtokiekon ilmasta sisään ja noin minuutti myöhemmin pitkänhuiskea hyökkääjä tuuletteli jälleen, kun Suomen ylivoimakuviot vihdoin ja viimein tuottivat tulosta. Erätauolle mentiin 3-0 tilanteessa, vaikkakin esimerkiksi Manu Honkanen rakenteli ketjukavereilleen niin herkullisia maalintekopaikkoja, että lukemat olisivat voineet olla tylymmätkin.

Heti toisen erän alkuun Tanska tekaisi illan ensimmäisen ja ainoan maalinsa, kun Jeppe Korsgaard oli unohtunut Kähkösen konttorin oville ylhäiseen yksinäisyyteensä. Suomi kuittasi maalin kuitenkin vain muutamia minuutteja myöhemmin, kun puolustaja Moberg purjehti tanskalaispuolustajien välistä sektoriin ja kiskaisi joukkueensa 4-1 johtoon.

- Lammikko sai siinä kiekon laitaan ja mä pääsin kivasti keskeltä polkemaan mukaan tukemaan hyökkäystä. Juho heitti hyvän syötön, joten mulla oli helppo työ naulata, Moberg kertaili ”naulaustaan”, joka ei ollut yhtään hullumpi; tarkkaakin tarkempi rannelaukaus yläkulmaan.

- No jooooo, puolustaja venytteli virnistellen. - Sellainen perusrannari…

Ottelun puolessa välissä taululla lävähtivät jo lukemat 5-1. Kisapuiston alariveillä ihmisten kulmakarvat kärähtelivät, kun Rantasen renkaat löivät liekkiä valtoimenaan. Hyökkääjä riisti kiekon tanskalaispelaajilta näiden omalla puolustusalueella ja täydensi hattutemppunsa terävällä laukauksella.

Neljä minuuttia ennen toisen erän loppua Kisapuistoon lankesi hyytävä hiljaisuus, kun Tanskan Kristian Jensen taklasi Eetu Sopasta päähän, minkä seurauksena puolustaja makasi pitkään liikkumattomana jään pinnalla. Sopanen vietiin paareilla pois ja tanskalaiselle tuomittiin 5+20, mutta Pikkuleijonien keskittyneisyys oli järkkynyt pahemman kerran, eikä erikoistilannetta kyetty hyödyntämään.

- Kyllähän kaverin loukkaantuminen aina vaikuttaa - jo ihan siksikin, että kentälliset menee sekaisin. Mutta siinäkään ei saa jäädä liikaa murehtimaan, vaan pitää päästä äkkiä takaisin peliin mukaan. Erätauolla puhuttiin joukkueen kesken, ja sitten vielä Parikan kanssa käytiin kahdestaan läpi, että miten pyritään pelaamaan - se auttaa aina, kun puhuu! Mobeg selitti. 

Päätöserään kopista palasikin keskittynyt ja kovalla asenteella varustettu leijonalauma, mikä todisti kuinka kova kantti näillä sinivalkoisilla sotureilla onkaan. Suomi paketoi pelin nätisti pakettiin toisiaan tukien ja suurella sydämellä ahkeroiden. Uhrautumisesta tosin maksettiin kovaa hintaa, kun erän puolivälissä kiekon eteen heittäytynyt Rantanen törmäsi toisen suomalaispelaajan kanssa ja loukkasi itseään. Hyökkääjä poistui koppiin, eikä enää palannut kaukaloon. 

Viimeisen naulan arkkuun napautti Kasperi Kapanen. Kuopiolaishyökkääjä oli läpi pelin sinnikkäästi metsästänyt onnistumista ja lopulta se palkittiin, kun harhautukset purivat, taakse jäi tanskalaispelaaja tai parikin, ja kiekko painui vastustamattomasti ohi maalivahti Thomas Lilien. Kapasen vapautuneesta tuuletuksesta näki, että maalinteko maittoi jopa paremmin kuin Kokkisota-kisan gourmet-tuotokset.

Perjantaina Suomella on välipäivä, joten seuraavan kerran Pikkuleijonat nähdään tositoimissa lauantaina, kun vastaan asettuu torstaina USA:n yllättänyt Sveitsi.

- Huomenna käydään vähän jäällä ja lepäillään. Fiilis on hyvä ja innokkain mielin vaan eteenpäin! Moberg tuumaili.

Sanojen todenperäisyyttä on mahdotonta epäillä, sillä niin aito ilo ja into pikkuleijona-puolustajan silmissä tuikki! 

 

Viimeksi muutettu perjantai, 18 huhtikuu 2014 16:34