keskiviikko, 06 kesäkuu 2018 10:00

NHL-pelaajat tukemaan Suomen kielen opetusta Torontossa

Kirjoittanut Toimitus
NHL-pelaajat tukemaan Suomen kielen opetusta Torontossa Jukka Salminen

Entinen pääministeri Esko Aho on houkutellut joukon entisiä ja nykyisiä jääkiekon NHL-sankareita Jari Kurrin johdolla pelastamaan suomen kielen ja kulttuurin opetusta Toronton yliopistossa. NHL-pelaajat tähdittävät elokuun kuudentena päivänä Linna Golfin kentällä Hämeenlinnassa järjestettävää hyväntekeväisyystapahtumaa, jonka tuotto ohjataan Toronton yliopistolle.

- Opetusohjelman jatkuvuuden turvaamisella vaalitaan Kanadaan muuttaneen 130 000 suomalaisen elämäntyön, historian ja kulttuurin juuria ja nykyisyyttä. Viimeisten vuosikymmenien aikana suomalaisilla NHL-pelaajilla on ollut keskeinen rooli sinivalkoisen identiteetin säilyttäjinä ja vahvistajina Kanadassa ja koko Pohjois-Amerikassa, taustoittaa Toronton yliopistossa suomenkielen ja kulttuurin professuuria sen perustamisesta 1989 alkaen hoitanut Börje Vähämäki (emer.).

Vähämäki nostaa erityisesti esille pitkään Kanadassa perheineen vaikuttaneen Kurrin (Edmonton Oilers) ohella Teemu Selänteen (Winnipeg Jets) ja Saku Koivun (Montreal Canadiens).

- Olen erittäin otettu ja ylpeä jääkiekkoammattilaisten osallistumisesta Canadian Friends of Finland Education Foundation (CFFEF) -säätiön yhteistyössä Esko Ahon kanssa käynnistämään keräykseen, kiittelee Vähämäki, jonka aloittaman opetusohjelman jatkuvuus on vuodesta 2021 alkaen uhattuna varojen puutteen takia.

Viisi kertaa NHL-mestaruuden (Stanley Cup) Edmonton Oilersin riveissä voittanut Jari Kurri on mielissään mahdollisuudesta olla mukana auttamassa varojen keruussa Toronton yliopistolle.

- On hienoa, että me jääkiekon ammattilaiset voimme antaa tukemme tärkeälle asialle jääkiekkoilun syntysijoilla. Suomi-kuvan ylläpitäminen ja vahvistaminen Kanadassa ja Yhdysvalloissa edesauttaa myös tulevia suomalaisia NHL-jääkiekkosukupolvia sopeutumisessa uuteen työympäristöönsä, toteaa Kurri, jonka vanavedessä hyväntekeväisyysgolfissa nähdään nykyisistä NHL-ammattilaisista mm. Kasperi Kapanen ja Leo Komarov (Toronto Maple Leafs), Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen (Carolina Hurricanes) sekä Mikko Koivu (Minnesota Wild).

Esko Aho korostaa opetusohjelman merkitystä myös Kanadassa ja Yhdysvalloissa toimivien suomalaisyritysten kannalta.

- Suomen kielen ja kulttuurin opetus alueella, jossa suomea puhuu äidinkielenään lähes 50 000 ihmistä, vahvistaa meitä suomalaisina ja kansakuntana. Kansainvälistyvässä maailmassa Suomi-kuvan ylläpitäminen ja pönkittäminen tukee myös suomalaista liike-elämää laaja-alaisesti Kanadan ja koko Pohjois-Amerikan markkinoilla. NHL-pelaajien sitoutuminen keräyksemme vetureiksi osoittaa ammattikiekkoilijoiden halua vaalia vastuullisesti suomalaisuutta uusissa kotimaissaan, painottaa Aho.

Lähde: Verbatum Oy:n tiedote

 

Olet nyt

Lisää uutisia kotimaasta